poniedziałek, 3 lutego 2014

Gotuj z Robelaną I

 Witajcie.
Dawno nie było postów z serii kulinarnej. Gotuj z Robelaną cz. I, czyli jak się najeść w porze obiadu, żeby nie jeść już kolacji :) Ma być łatwo, tanio i zdrowo. Przepis nie jest z żadnego konkretnego filmu kulinarnego ani książki kucharskiej. Połączyłam cztery ulubione składniki i wyszło coś bardzo smacznego.

 Cena: ok. 50 zł

Lista potrzebnych składników (dla 4 osób):

*2 główki brokułu
  -sól

*3 pojedyncze piersi z kurczaka
   - przyprawy wedle uznania: oregano, koperek, majeranek, czosnek, cebula, pieprz, sól, przyprawa złocista do kurczaka Kamis, olej lniany/rzepakowy

*2 opakowania świeżego szpinaku
  -ser mascarpone (3-4 łyżki), sól, pieprz, masło

*torebka makaronu typu wstęgi
  -sól



MIĘSO: 
kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy, pozostawiamy na 15-20 min, następnie smażymy z małą ilością oleju

BROKUŁY: 
obieramy w mniejsze różyczki, myjemy, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 15-20 min pod przykryciem, na koniec odcedzamy (  można dodać sos z brokułów z Knorra )

MAKARON: 
gotujemy al dente

SZPINAK: 
myjemy dokładnie, 1-2 łyżki masła roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak i przykrywamy, gdy woda odparuje doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż będzie miękki, następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy, dusimy przez 5 min

Wszystko wykładamy na talerz i gotowe :)

  
Smacznego!